Între societatea cu răspundere limitată (SRL) și persoana fizica autorizată (PFA), cele mai uzuale forme de întreprindere din România, există o serie de diferențe, atât în plan juridic cât și în plan fiscal, pe care este important să le cunoștem înainte de a opta pentru înființarea uneia dintre ele.
-
- DIFERENȚE REGIM JURIDIC
- a) PFA-ul este un tip de întreprindere economică, nu o societate. PFA nu dobândește statut de persoană juridică, ci este o persoana fizică, autorizată potrivit legii să desfășoare o anumită activitate economică / SRL este o formă asociativă de tip de societar – o entitate de sine stătătoare cu statut de persoană juridică, diferită de persoana sau persoanele care o înființează și o conduc.
- b) Titularul unui PFA răspunde pentru obligațiile sale cu toate bunurile personale întrucât nu există un patrimoniu distinct – afectat exercitării activității economice / În cazul SRL asociatul sau asociații răspund doar în limita capitalului social al societății.
- c) Un PFA poate avea în obiectul de activitate cel mult 5 clase de activităţi prevăzute de codul CAEN / Un SRL poate avea un cod CAEN principal și un număr nelimitat de coduri CAEN secundare.
- d) PFA poate desfășura doar activități economice pentru care deține o calificare (diplomă) / În cadrul SRL poate fi desfășurată orice activitate economică fără a fi necesară deținerea unei anumite calficări (cu câteva excepții, spre exemplu, SRL medical).
- e) Titularul PFA desfăşoară activităţile economice singur, fără alți asociați, (ulterior se poate alătura soțul sau soția), și pot fi angajate cel mult 3 persoane / În cadrul SRL pot exista până la 50 de asociați și pot fi angajate un număr nelimitat de persoane.
- DIFERENȚE REGIM JURIDIC
- DIFERENȚE REGIM FISCAL
- a) PFA achită impozit pe venit, fie în sistem real (10% din venitul net calculat ca diferenta intre veniturile brute si cheltuielile deductibile) fie la norma de venit (10% din norma de venit publicată pentru activitatea pentru care exista autorizare) / SRL achită impozit pe venit calculat, fie la cifra de afaceri (de 1% dacă are cel puțin un angajat și 3% dacă nu are niciun angajat), fie la profitul realizat (de 16% atunci când înregistrează o cifră de afaceri de 1.000.000 EUR/an).
- b) PFA achită CAS (de 25%) și CASS (de 10%) daca pe parcursul unui an obtine un venit net mai mare decat 12 salarii minime brute pe economie / SRL nu achită CAS și CASS.
- c) În cadrul PFA pot fi scoși bani oricând, fără nicio formalitate și fără plata vreunei taxe / În cadrul SRL banii poti fi scoși doar trimestrial sau anual prin distribuirea de dividente, în urma aprobării situaiilor financiare anuale și cu plata unui impozit de 5%.
- d) PFA depune un singur act contabil la autoritățile fiscale, și anume Declarația unică anuală / SRL depune o serie de declarații fiscale complexe privind evidența veniturilor și cheluielilor.
- e) În cazul PFA, contabilitatea poate fi ținută și de titularul întreprinderii, nefiind necesar un contabil / În cazul SRL, este necesară contractarea unor servicii de contabilitate.
Așa cum se poate observa, la nivel fiscal, SRL-ul reprezintă o opțiune mai avantajoasă.
Cu ce te putem ajuta?
-
- – Consultanță în materie societară;
- – Suport înființare SRL/SRL medical (întocmire documentație/ demersuri Registrul Comerțului, demersuri publicare hotărâre în Monitorul Oficial etc.);
- – Actualizare date SRL la Registrul Comerțului;