fbpx

CHELTUIELILE DE JUDECATĂ ÎN PROCESUL CIVIL

Resurse și articole utile, Educație juridică

Cheltuielile de judecată sunt sumele de bani avansate de părți pe parcursul desfășurării procesului civil.

Aceste cheltuieli constau în taxe judiciare de timbru, onorariile avocaților, ale experților și ale specialiștilor desemnați de instanță, sumele cuvenite martorilor pentru deplasare și pierderile cauzate de necesitatea prezenței la proces, cheltuielile de transport și, dacă este cazul, de cazare, precum și orice alte cheltuieli necesare pentru buna desfășurare a procesului.

Cine suportă cheltuielile de judecată?

Cheltuielile de judecată se suportă de partea care pierde procesul. Astfel, potrivit prevederilor legale, partea care pierde procesul va fi obligată, la cererea părţii care a câștigat, să-i plătească acesteia cheltuielile de judecată. Regula generală privind suportarea cheltuielilor de judecată se întemeiază pe ideea de culpă procesuală.

Cum recuperăm cheltuielile de judecată?

Partea care pretinde cheltuieli de judecată trebuie să facă dovada existenței și întinderii lor până la închiderea dezbaterilor asupra fondului cauzei. Dovada cheltuielilor de judecată se face cu factura și chitanța sau cu orice alt document din care rezultă efectuarea plății (ex. extras de cont).

Dacă partea care a câștigat litigiul nu solicită cheltuielile de judecată prilejuite de susținerea acestuia în chiar cursul procesului ori, deși le solicită, instanța omite să se pronunțe asupra lor, le poate recupera pe calea unei acțiuni separate și autonome față de litigiul care le-a generat (acțiune în pretenții de drept comun), ce poate fi formulată în termenul general de prescripție de 3 ani de la soluționarea definitivă a acestuia.

Cheltuielile de judecată constând în taxa judiciară de timbru

Taxa judiciară de timbru se stabilește de instanța de judecată, conform criteriilor prevăzute de Ordonanța nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru. Taxa de timbru se achită de către reclamant, în termenul acordat de instanță, sub sancțiunea anulării cererii de chemare în judecată.

Împotriva modului de stabilire a taxei judiciare de timbru, reclamantul poate formula cerere de reexaminare, la aceeasi instanta, in termen de 3 zile de la data comunicare.

De asemenea, în termen de 5 zile de la data comunicării taxei judiciare de timbru, reclamantul poate formula cerere de ajutor public judiciar prin care să solicite scutirea, reducerea, eșalonarea sau amânare de la plata taxei judiciare de timbru, in conformitate cu prevederile Ordonanței nr. 51/2008. Reglementarea acestui demers este menită să asigure și să garanteze dreptul de acces la justiție și acelor persoane cu o situație financiară precară care nu au posibilitatea de a achita taxa judiciară de timbru în cuantumul stabilit de instanță.

Articole recente