fbpx

Legea societăților

Resurse și articole utile, Drept societar
ADUNAREA GENERALĂ A ASOCIAȚILOR ÎN CAZUL SOCIETĂȚILOR CU RĂSPUNDERE LIMITATĂ
ATRIBUȚII. CONVOCARE. VOT

Adunarea Generară a Asociaților este organul deliberativ unic al societății, format din două sau mai multe persoane fizice și/sau juridice care au calitatea de asociați.
În exercitarea atribuțiilor, Adunarea Generală a Asociaților adoptă hotărâri.
În cazul societăților cu răspundere limitată, calitate de asociat poate avea și o singură persoană, situație în care nu mai discutăm despre existența unei Adunări Generale a Asociaților ci despre un Asociat unic care își va exercita atribuțiile prin adoptarea unor decizii.

ATRIBUȚII
În exercitarea atribuțiilor ce îi revin conform legii, Adunarea Generală a Asociaților:
  • – aprobă situația financiară anuală și stabilește repartizarea profitului net;
  • – desemnează administratorii și cenzorii, îi revocă/demite și le dă descărcare de activitate;
  • – decide contractarea auditului financiar, atunci când acesta nu are caracter obligatoriu;
  • – decide urmărirea administratorilor și cenzorilor pentru daunele pricinuite societății, desemnând și persoana însărcinată să o exercite;
  • – modifică actul constitutiv.
CONVOCARE
Adunarea Generale a Asociaților se întrunește ori de câte ori este necesar pentru luarea unei hotărâri în cadrul societății însă, în mod obligatoriu, cel puțin odată pe an. Adunarea generală este convocată de administrator conform procedurii stabilite în Actul Constitutiv sau, în lipsa unei astfel de proceduri, prin scrisoare recomandată, cu cel puțin 10 zile înainte de ziua fixată pentru ținerea ședinței.
Odată cu convocarea se expediază și Ordinea de zi a ședinței.
VOT
Conform art. 192 din Legea 31/1990, Adunarea Generală a Asociaților decide prin votul reprezentând majoritatea absolută a asociaților și a părților sociale. Dispozițiile legale instituie regula dublei majorități – a asociaților și a părților sociale. Spre exemplu, în cazul unui SRL cu nouă asociați, pentru ca Hotărârea să fie adoptată în mod valabil, nu este suficient votul ”pentru” a cinci din cei nouă asociați ci este necesar ca, în plus, aceștia să dețină împreună peste 50% din părțile sociale.
Prin Actul Constitutiv, asociații pot stabili și alte reguli de vot și majoritate.

Articole recente