Salariul minim general aplicabil
Prin Hotărârea de Guvern nr. 1447/2022 s-a stabilit că, începând cu data de 1 ianuarie 2023, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi de 3.000 lei/lună, comparativ cu 2.550 lei cât era în 2022.
Această modificare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată reprezintă o creștere de 17,6 %, ceea ce în valoare absolută înseamnă 450 de lei, iar în valoare netă salariul este de 1.863 lei, majorarea fiind de 339 lei, iar creșterea pe net fiind de 22,2%.
Suma brută de 3.000 lei lunar nu include sporuri și alte adaosuri și este stabilită pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând 18,145 lei/oră.
Angajații din agricultură și industria alimentară rămân cu 3.000 de lei, dar au un net mai mare decât ceilalți
În 2023, Guvernul nu a mai urcat nivelul salariului minim în sectorul agro-alimentar peste nivelul salariului minim general aplicabil. În schimb, anul 2023 oferă perspectiva aplicării, în continuare, a facilităților fiscale specifice, dar și, alternativ, a beneficiului celor 200 de lei netaxabili. Așadar, un angajat din agricultură și industria alimentară va lua în mână suma de 2.362 lei.
În 2023, facilitățile fiscale specifice sectorului au rămas valabile în aceleași condiții. Ne raportăm doar la cei care desfășoară activități pe codurile CAEN 01 (Agricultură, vânătoare şi servicii anexe) și 10 (Industria alimentară).
De precizat că în acest domeniu facilitățile constau în scutirea de la impozitul pe venit, de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate și în aplicarea unei cote reduse a contribuției de asigurări sociale.
La fel ca în domeniul construcțiilor, facilitățile fiscale sunt stabilite numai până în anul 2028, acestea urmând să „expire” la trecerea în 2029.
Salariul minim în construcții este de 4.000 de lei de la 1 ianuarie 2023
Prin OUG 168/2022, salariul minim din firmele de construcții crește de la 3.000 de lei brut la 4.000 de lei brut, cu scutirile fiscale specifice domeniului până în 2028.
Astfel, legislația prevede că pentru muncitorii din domeniul construcțiilor, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se stabilește în bani, fără a include indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri, la suma de 4.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând în medie 24,194 lei/oră.
De precizat că în acest domeniu facilitățile constau în scutirea de la impozitul pe venit, de la plata contribuției de asigurări de sănătate și reducerea cotei de contribuție de asigurări sociale. Astfel, un angajat din construcții plătit cu salariul minim va primi în mână 3.150 lei.
Ce riscă angajatorii care nu majorează salariul minim?
Constituie contravenție, dacă nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât să fie considerată infracțiune, nerespectarea dispozițiilor privind garantarea salariului minim brut pe țară. Amenda este de la 300 lei la 2.000 lei, conform Codului Muncii.
De asemenea, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă penală fapta persoanei care, în mod repetat, stabilește pentru salariații încadrați în baza contractului individual de muncă salarii sub nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată, prevăzut de lege.
Salariul minim 2023 – procedura în REVISAL
De regulă, se recomandă, ca angajatorii să facă majorarea salariilor minime din 2023 prin acte adiționale la contractele individuale de muncă.
Conform HG 905/2017 privind registrul general de evidență a salariaților, angajatorii au obligația să transmită informațiile privind noile salarii pentru angajați în REVISAL, în termen de 20 de zile lucrătoare de la data producerii modificării, adică de la data de 1 ianuarie 2023. Prin urmare, până pe 31 ianuarie 2023, firmele trebuiau să transmită în Revisal datele actualizate privind salariile. În caz contrar, firmele riscă amenzi de la 5.000 la 8.000 lei.
Datele în registru se completează şi se transmit on-line pe portalul Inspecţiei Muncii.
Beneficiul netaxabil pentru 200 de lei din salariul minim de 3.000 de lei
Măsura fiscală dată prin OUG nr. 168/2022 privind cei 200 de lei netaxabili din salariul minim nu este opțională, de la 1 ianuarie, ci se aplică obligatoriu ori de câte ori condițiile sale de acordare sunt cumulate și vizează doar angajații cu normă întreagă.
Una dintre cele două condiții principale de acordare a beneficiului din OUG 168/2022 privește nivelul salarial la care se aplică acest beneficiu de netaxare, de la 1 ianuarie.
Astfel, ordonanța stabilește că „nu se datorează impozit pe venit şi nu se cuprinde în baza lunară de calcul al contribuţiilor sociale obligatorii suma de 200 lei/lună, reprezentând venituri din salarii şi asimilate salariilor, dacă (…) a) nivelul salariului de bază brut lunar stabilit potrivit contractului individual de muncă, fără a include sporuri şi alte adaosuri, este egal cu nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată stabilit prin hotărâre a Guvernului, în vigoare în luna căreia îi sunt aferente veniturile”.
Așadar, suma se acordă la valoarea salariului minim de 3.000 de lei – deci, taxabili sunt restul de 2.800 de lei. Beneficiul nu se aplică și în cazul salariului minim din construcții. Dar se aplică în cazul angajaților din sectorul agro-alimentar, plătiți cu minimul pe economie, unde nu se pot aplica facilitățile fiscale aferente.
Apoi, o altă condiție e ca nivelul salarial să fie păstrat în cuprinsul întregului an. Din luna în care nivelul salarial crește chiar și cu un leu peste cei 3.000 de lei, nu se mai aplică beneficiul de netaxare.