De la aparitia Codului Civil nou, din anul 2011, procedura divortului s-a simplificat considerabil.
Divortul la notar
Casatoria poate fi desfacuta usor si rapid: la notariat, dar si in acest caz se acorda un termen de 30 de zile, timp in care sotii pot sa se razgandeasca, precum si pentru efectuarea raportului de ancheta sociala, atunci cand exista minori. Minusul acestei proceduri este ca sotii trebuie sa se prezinte PERSONAL.
Divortul in instanta
Se poate divorta rapid si repede si la instanță, cand sotii doresc incetarea casatoriei prin acord, caz in care au un singur avocat si se inteleg sub toate aspectele, inclusiv pe cele secundare, cand exista copii minori. In acest caz, se desface casatoria chiar si intr-un singur termen de judecata, cu costuri de timp si financiare reduse. Avantajul la instanta este ca sotii, in situatii exceptionale, pot fi reprezentati prin procura autentica, deci prezenta lor NU este obligatorie.
Divortul la mediator
Se poate divorta usor si la mediator, cand sotii sunt de acord cu desfacerea casatoriei, situatie in care se incheie un proces-verbal de catre mediator, care se depune la instanta, care va lua act de acesta si va pronunta o hotarare judecatoresca, fara administrarea niciunei probe.
Divortul administrativ
De asemenea, mai exista si varianta divortului administrativ, in fata ofiterului de stare civila, NUMAI pentru situatia in care NU exista copii minori rezultati din casatorie. Ofiterul de stare civila va elibera un certificat de divort, potrivit legii. Si in acest caz exista un termen de reflectie de 30 de zile, iar sotii trebuie sa se prezinte PERSONAL.